Snapchat (puheessa sc, snäppi ja snäppääminen) on sovellus älypuhelimille, jolla voi lähettää muille käyttäjille tekstiä, kuvia, lyhyitä videoita tai näiden yhdistelmiä, jotka poistuvat itsestään lyhyen ajan kuluttua. Kuviin ja videoihin voi asettaa näyttöajan, jolloin vastaanottaja voi katsella kuvaa tai videota annetun ajan verran. Snäppejä voi myös katsella uudestaan ja käytyjä keskusteluja voi tallentaa. Kuvista ja videoista voi myös ottaa kuvakaappauksia.

Kesällä 2017 Snapchat lisäsi sovellukseen Snap Map ominaisuuden, joka mahdollistaa paikkaan sidottujen snäppien jakamisen kavereita ja seuraajia laajemmalle yleisölle käyttäen Snapchatin Yhteinen tarina ominaisuutta. Oman sijainnin voi myös jakaa kavereille, jolloin valitut kaverit tai kaikki kaverit näkevät kartalla missä olet. Oman sijainnin voi myös piilottaa muilta käyttäjiltä, mutta yhteiset tarinat näkyvät silloinkin kartalla siinä sijainnissa jossa ne on tehty, eli tarinoita jakaessa kannattaakin miettiä haluaako kertoa missä tarina on kuvattu.

Viestittely snäpissä on nopeaa ja leikillistä. Kuviin ja videoihin on mahdollista liittää erilaisia emoji-symboleita tai lisätä omista kasvoista kuvattuun videoon kasvojen mukana liikkuvia filttereitä kuten vaikka koiran kuonon. Leikillisyys ja kokeilu tekee sovelluksesta myös helpon tavan tutustua uusiin ihmisiin. Snapchat nimimerkki mainitaan usein muissa sosiaalisen median palveluissa, sillä keskustelun aloittaminen edellyttää ainoastaan nimimerkin tietämistä.

Keskustele kotona näistä

Uusiin ihmisiin tutustuminen netissä edellyttää, että lapsen kanssa on keskusteltu ainakin seuraavista tilanteista:

  • Mitä teen, jos saan viestejä, kuvia ja videoita joista en pidä tai joita vanhemani eivät hyväksyisi?
  • Mitä teen, jos minulta pyydetään kuvia ja millaisia kuvia voin lähettää tai laittaa nettiin?
  • Kuinka varmistan, että keskustelukumppanini on se joka hän väittää olevansa?
  • Millaisia asioita voin kertoa itsestäni ja millaisia asioita en kerro?
  • Missä menee törkeän ja rikollisen viestin raja?

Jos haluat keskustella näistä kysymyksistä tai vaikka harjoitella Snapchatin käyttöä, niin nimimerkkini snäpissä on nettiguru.